Kysymyksiä ja vastauksia maa-aineksista

2.7.2021

Kesä on viherrakentamisen aikaa. Kokosimme erilaisiin maa-aineksiin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia, joista saattaa olla sinulle hyötyä. Jos mielessäsi on jotain muuta kysyttävää, ota yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää.

Millaisia tuotteita Perheyhtiö Ajalinilta ja sen tytäryhtiöiltä saa?

Ralf Ajalin myy ja toimittaa kalliomursketta, soraa, multaa ja kasvualustoja omilta maa-alueiltamme eri rakennuskohteisiin. Valtaosa maa-alueista sijaitsee Läntisellä-Uudellamaalla, hyvien kulkuyhteyksien varressa. Pääkaupunkiseudulla ja sen lähiympäristössä palvelemme Pihamaa-nimellä, ja sieltä toimitamme viherrakentajille laadukkaat kasvualustat, kuorikatteet ja maa-ainekset sekä noudettuna että toimitettuna.

Miten mullat ja hiekat tilataan?

Maa-aineksia voi tilata suoraan soittamalla toimistollemme (yhteystiedot löydät täältä) tai lähettämällä tarjouspyynnön lomakkeella.

Pitääkö tilaukset tehdä yrityksen kautta vai voiko yksityinen ostaa?

Yksityinen voi hyvin tilata suoraan toimistoltamme sähköpostilla tai puhelimitse. Monet yksityiset toki ostavat maa-ainekset kuljetettuna ja levitettynä maanrakennusliikkeiden kautta, jotka joko noutavat maa-ainekset meiltä tai hoitavat kuljetustilauksen suoraan kuljettajiemme kanssa. Maa-ainekset laskutetaan toimitettujen tonnien perusteella joko suoraan yksityiseltä asiakkaalta tai maanrakentajan kautta.

Miten ainekset toimitetaan? Rekka tuo varmaan pihaan asti, mutta voiko pienemmät määrät noutaa vaikka peräkärryllä? Millaisia ovat minimimäärät?

Meiltä voidaan toimittaa juuri niin paljon kuin asiakas tarvitsee. Pienimmillään yksityiset asiakkaat voivat omatoimisesti lapioida omaan peräkärryynsä tarvitsemansa pienen määrän haluamaansa materiaalia. Kuorma-autoilla toimitetaan tyypillisesti muutamasta tonnista satoihin tonneihin olevia määriä. Nuppikuorma-autoon mahtuu reilu 20 tonnia (vajaa 15 kuutiota) maa-ainesta ja perävaunun kanssa eli kasettikuljetuksena saadaan kerralla 50 tonnia. Tällöin voidaan nuppiin ottaa 20 tonnia eri materiaalia ja peräkärryyn 30 tonnia toista laatua.

Meillä on mökki saaristossa. Tuodaanko sinne asti multaa tai murskeita?

Multaa ja murskeita toimitetaan myös saaristoon. Mikäli mökki on saaressa, toimitamme yhteiskumppaneiden laituriin maa-ainekset ja he toimittavat lautoillaan ne perille.

Teiltä saa CE-merkittyjä kiviaineksia. Mitä se tarkoittaa?

Kalliomurskeet tulee nykyisin valmistaa laatusertifioituna rakennusaineena, joiden laatu on todennettavissa myös jälkikäteen. Käytännössä se tarkoittaa meillä sitä, että ulkopuolinen toimija valvoo murskausyrittäjän murskaamista sekä kiviaineslaatua ja että murskeiden rakeisuuskäyrät vastaavat suoritustasovaatimuksia. Murskaamisen yhteydessä laatua valvotaan useita kertoja ja murskauksen valmistuttua tehdään yhteenveto laatudokumenteista, jotka asiakas voi halutessaan saada itselleen.

Mullan tuotanto on käytännössä lannoitevalmistelain alaista tuotantoa, joka vaatii omat omavalvontasuunnitelmat, laboratorioanalyysit ja raportoinnit Ruoka-virastolle. Se tekee myös vuosittaiset multa-asemien auditoinnit, jotta tuotanto vastaa omavalvontasuunnitelmaa ja lannoitevalmistelain vaatimuksia.

Kaikki tämä taustatyö varmistaa sen, että tuotteet vastaavat laatuvaatimuksia.

Mistä seulottu irtomulta koostuu?

Valmistamamme seulotun irtomullan resepti sisältää noin 75 painoprosenttia seulottua 0–25 mm moreenia. Loput on kaivuuturvetta ja lietekompostia. Analyysitulosten perusteella reseptiikkaa säädetään ja sinne lisätään esimerkiksi kalkkia tarpeen mukaan.

Mistä tiedän, kuinka paljon tarvitsen multaa pihalleni?

Neuvomme mielellämme määrien laskemisessa, sillä itse niitä on usein vaikea hahmottaa. Voit myös kokeilla Pihamaan sivuilla olevaa multakuormalaskuria, jolla näet myös arvion hinnasta.

Mistä myymänne hiekka on peräisin? Ja miten se on valmistettu oikeaan kokoon?

Kalliomurskeet valmistetaan Karjaan Kallioalueella osoitteessa Hankoniementie 2280, Raasepori. Rakeisuuskoko vaihtuu sekä kalliomurskan säätöjä säätämällä ja jälkipäässä olevan seulan verkkoja vaihtamalla.

Voinko käyttää samaa multaa nurmikoille ja kasvimaalle?

Kyllä voit.

Millaista hiekkaa tarjoatte ratsastuskentille?

Valmistamme ratsastuskentille ja maneesihiekaksi 0/8 mm pintahiekkaa. Kiitelty ja laboratoriossa tutkittu pintahiekkamme on koostumukseltaan ratsastukseen ja hevosille hyvin soveltuvaa. Tasalaatuinen ja oikean paksuinen ratsastuspinta mahdollistaa laadukkaan ja turvallisen ratsastamisen. Olemme toimittaneet ratsastuskenttien hiekkaa aina Itä-Suomeen asti.

Olemme hankkimassa pihatielle uutta hiekkaa. Onko kivituhka siihen paras vaihtoehto?

Yleisimmät käytetyt rakeisuuskoot ovat 0–8 mm kalliomurske, jota myös kivituhkaksi kutsutaan, sekä 0–11 mm kalliomurske. Täältä löydät tarkempaa tietoa maa-aineksistamme.

Mursketilaukset toimistolta ma-pe 8:00-15:30: 019 2454555